تنظیم خواب کودک
تنظیم خواب کودک
تنظیم خواب کودک به یکی از مهمترین چالشها و نگرانیهای والدین تبدیل شده است. نداشتن خواب منظم کودک موجب میشود تا پدر و مادر نیز زمان زیادی را همراه فرزند خود بیدار بمانند. حالا چگونه میتوان این مشکل را حل کرد؟ راهکاری برای تنظیم خواب کودک وجود دارد؟ قطعا شما تنها والدینی نیستید که با این سوالات روبهرو میشوید، این مشکل نیز راهکارهای خاص خود را دارد، پس به هیچ وجه نگران نباشید و با خواندن نکات و راهکارهای این مقاله به تنظیم خواب کودک خود کمک کنید.
تنظیم خواب کودک یک ساله
طی ماههای گذشته کودک یک ساله شما رشد قابل ملاحظهای داشته است. کودکان یک ساله تقریبا از جهاتی به یک فردی مستقل تبدیل میشوند. فرزند شما در این سن به مراقبتهای ویژهای احتیاج دارد که لازم است از آنها مطلع باشید تا بتوانید به خوبی از این دوران حساس گذر کنید.
کودک در ماههای گذشته، باید در روز، کمتر میخوابید تا در هنگام شب خواب کاملتری را سپری میکرد، حالا او در یک سالگی باید در طول روز چرتی کوتاه داشته باشد تا بتواند باقی روز را سرحال بگذراند. چرا که کودکان در این سن فعالیت بالایی دارند.
برخی والدین فکر میکنند اگر نگذارند فرزندشان در روز بخوابد و فعالیت او را زیاد کنند، کودک در شب سریعتر و بیشتر میخوابد، در حالی که این کار کاملا اشتباه است، زیرا نتیجه خستگی بالای کودک شب بیداری است. عموما کودکان در این سن به ۱۳ ساعت خواب شبانه و دو مرحله خواب در طول روز نیاز دارند.
تنظیم خواب کودک 2 ساله
بچهها در دو سالگی بیشتر از دیگر سنین تخیلی میشوند. این تخیل میتواند برایشان موجب تفریح و سرگرمی و در عین حال ترس و وحشت شود. پس آنها در این سن بیشتر از همیشه به همراهی شما نیاز دارند، در زمان غروب و تاریکی وقت بیشتری برای کودکان خود بگذارید و ساعاتی را به بازی با آنها مشغول شوید، تا بتوانند در طول شب امنیت و آسودگی را تجربه کنند. به طور کلی کودکان در این سن به ۱۲ ساعت خواب شبانه و یک الی دو ساعت خواب در ظهر نیاز دارند.
از مهمترین عواملی که در سن دو سالگی باعث اختلال خواب کودک میشود، میتوانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم.
- اضطراب جدایی: اضطراب جدایی در دوران ۱۸ ماهگی کودک به اوج خود میرسد، این مسئله امکان دارد تا ۵ یا ۶ سالگی هم ادامه داشته باشد.
- رشد و حس استقلال: مقاومت در مقابل خواب به موقع میتواند حاصل افزایش حس استقلال و رشد آگاهی کودک باشد.
- خواهر یا برادر جدید: خواهر یا برادر کوچکتر نظم خانه را برای مدتی برهم میزند، که میتواند در زمان خواب کودک شما تاثیر گذار باشد.
- ترس از شب و تاریکی: کودکان با توجه به تخیلی که دارند، از سایههای اتاق و هیولاهایی که زیر تخت زیر تخت پنهان هستند میترسند، این تخیل میتواند باعث کابوسهای شبانه و در نتیجه بیخوابیهای مداوم کودک گردد.
- کارهای ناخواسته: کارها و اتفاقات ناخواسته مثل بیاختیاری ادرار شبانه و عوض شدن جای خواب میتواند در اختلال خواب کودک موثر مواقع گردد.
تنظیم خواب کودک سه ساله
کودکان در سه سالگی با تخیلات قوی، داستان پردازیها و برقراری ارتباط بیشتر با پیرامون خود مواجه هستند، آنها در این سعی دارند بتوانند درست و غلط را با آزمایشات کودکانه تشخیص دهند.
با توجه به روحیات گفته شده از کودک سه ساله، ما به خوبی میتوانیم به فعالیت بالا و ذهن مشغول او در این سن پی ببریم، پس داشتن یک خواب نامنظم در این سن میتواند از طبیعت سنی او سرچشمه گرفته باشد.
یک کودک سه ساله علاوه بر خواب بعد ظهر باید حدودا ۱۰ تا ۱۱ ساعت نیز خواب شبانه داشته باشد. البته وادار کردن کودکان به خواب ظهر اصلا از نظر روانشناسی کار درستی نمیباشد، پس هرگز خواب را به او تحمیل نکنید.
رفتار شما به عنوان پدر و مادر نقش مهمی در تنظیم خواب کودک ایفا میکند، شما باید یک ساعت قبل از ساعت خواب، خانه را آرام کرده و بدون تحمیل و فشار، ملزومات قبل از خواب مثل مسواک زدن، دستشویی رفتن، لباس عوض کردن و... را آغاز کنید.
تنظیم خواب کودک چهار ساله
کودکان بسته به فعالیتی که در سن چهار سالگی دارند میتوانند ۱۰ تا ۱۳ ساعت در شب و ۲ ساعت در طول روز بخوابند، البته این ساعت در هر کودکی میتواند متفاوت باشد، و این تفاوت همیشه نشان از مشکل کودک شما ندارد.
احساس مالکیت در چهار سالگی به اوج خود میرسد، به طوری کودک خودش به تخت جدا، اتاق خواب جدا و به تنهایی خوابیدن علاقه نشان میدهد، شما در این سن باید به خواستههای او احترام بگذارید و دیگر فرصت بازگشت به اتاق و تخت خودتان را به او ندهید. <<مشاور روانشناسی>>
کودکان همواره دچار تغییر و بزرگ شدن هستند، بخشی از این تغییرات نمود ذهنی، جسمی، رفتاری، گفتاری و... دارد. پس به احساسات، خواستهها و موانع و محدودیتهایش احترام بگذارید. کودک باید بتواند هر چقدر که میخواهد فعالیت داشته باشد، خواباندن زوری او باعث اختلالات و مشکلات جدیتری میتواند بشود.
دیدگاهتان را بنویسید