نشانه ها و درمان کودک بیش فعال بدون دارو
کودک بیش فعال
بیش فعالی در کودکان از اختلالات عملکرد ناقلهای شیمیایی مغز و جهش ژنتیکی حاصل میگردد. اطلاع از نشانههای بیش فعالی و شناخت اصول مراقبتی از یک کودک بیش فعال دانشی است که تمامی مراقبین، پرستاران کودک، مربیان، معلمان و از همه مهمتر پدر و مادر باید از آن برخوردار باشند، تا بتوانند در مقابل کودک رفتاری آگاهانه از خود نشان دهند. چرا که عدم آگاهی از نوع برخورد و نادیده گرفتن و سهل انگاری در این موضوع میتواند با ایجاد اختلال در یادگیری کودک عواقب جبران ناپذیری را در زندگی او داشته باشد. در این مبحث قصد داریم درباره نشانههای کودک بیش فعال و درمان این اختلال در کودکی به بحث و گفت و گو بپردازیم، پس تا انتها با ما همراه باشید.
نشانه های کودک بیش فعال
عموما یک کودک بیش فعال دارای علائم و نشانههای زیر در نوع رفتار و گفتار خود میباشد، پس شما با خواندن نکات ذکر شده تا حدودی میتوانید به بیش فعال بودن و یا نبودن کودک خود پی ببرید؛ و به آموزش تربیت کودک و نوجوان، و روان هرچه سالم تر، بپردازید.
- حرکت مداوم و داشتن بیقراری
- خیال پردازی و بی توجهی کودک
- انجام کارهای پرریسک بدون دلیل منطقی
- بروز حرکات هیجانی
- زود جوش بودن
- نداشتن صبر کافی
- حرف زدنهای طولانی مدت
- جنب و جوش مداوم دست و پا
- ناتوانی در صبر و تحمل
- کتک زدن و هل دادن سایر کودکان
- حواس پرتی
- داشتن عملکردی ضعیف با هوشی بالا
- شانه خالی کردن از بار انجام مسئولیت
- اضطراب
- افسردگی
- مشکل در یادگیری
- علاقه به انجام کارهای خطرناک
- ناتوانی در برقراری ارتباط مثبت با همسالان
- زورگویی به دیگر کودکان و گرفتن اسباب بازیهای آنها بدون اجازه
- احساس کلافگی و خستگی در حین انجام کار
- سروصدای بالای کودک در زمان بازیها
- حساسیتهای لحظهای
- خوردن و نوشیدن بیش از اندازه
- ولخرجی
- فرار از درس و مدرسه
خواب کودکان بیش فعال
کودکان بیش فعال عموما با اختلال خواب نیز روبهرو هستند. اختلال خواب در کودکان را میتوان با علائمی مثل فکرهای شبانه، شب ادراری، مقاوت برای رفتن به رخت خواب، سندرم پای بیقرار، دیدن مداوم کابوسهای دنباله دار، افزایش حس اضطراب در شب و… شناسایی کرد. از روشهای نام برده شده در زیر، میتوانید برای درمان اختلال خواب کودک بیش فعال خود استفاده کنید.
- رفع اضطرابهای پی در پی و ریشه دار.
- تحریکها و موقعیتهای غیرقابل پیشبینی را در دیگر بخشهای مختلف زندگی کودک به حداقل برسانید.
- در رژیم غذايي کودک از خوراکیهای محرک استفاده نکنید.
- فرزندتان را با روشهای ملایم و آرامشبخش بیدار کنید.
- هر روز مرتب ورزش کنید.
- اتاق خواب را به فضایی آرام و دلنشین تبدیل کنید.
- از روش تربیتی پاداش استفاده کنید.
- رعایت یک برنامه خواب منظم در خانه.
- استفاده از نورهای طبیعی برای نوردرمانی.
- محدودسازی خواب کودک بیش فعال
- به فرزندتان کمک کنید تا تکالیفش را طبق برنامه ریزی منظمی انجام دهد، تا در زمان خواب استرس نگیرد.
- استفاده از محصولات بهبود دهنده خواب برای کودکان بیشفعال (تشک مناسب، دستگاه ضد خروپف، دستگاه نویز سفید).
درمان کودکان بیش فعال
پزشک در صورت تشخیص بیماری برای درمان کودک بیش فعال شما دارو تجویز میکند. داروهای مورد استفاده برای بهبود این اختلال، عموما داروهای روانگردان میباشند، روانگردان بودن قرصها به این معناست که داروها بر شیمی و نتیجه عملکرد مغز کودک تاثیر گذار هستند. مطالعات نشان داده استفاده بهموقع و مداوم داروها تا ۸۰ درصد موجب کاهش علائم آنها و در نتیجه درمان کودکان مبتلا به بیش فعالی میشود. اما برای اینکه کودک شاد داشته باشیم این کافی هست؟
این داروها با تحریک قسمتهایی از مغز که دچار عدم تعادل انتقالدهندههای عصبی است، باعث افزایش فعالیت بیشتر آن میشوند. روند درمانی با روانگردها به افزایش سطح دوپامین و نوراپی نفرین انتقال دهندههای عصبی مغز مرتبط است.
از داروهای مورد استفاده برای درمان کودکان مبتلا به این اختلال میتوان به اتوموگستین، متیلفنیدات، آمفتامین، بوپروپیون، ایمیپرامین و دزیپرامین اشاره داشت. شما به هیچ عنوان نباید از داروهای نامبرده شده به شکل خودسرانه و بدون تجویز پزشک برای درمان کودک بیش فعال خود استفاده نمایید.
درمان بیش فعالی بدون دارو
والدین بعد از تشخیص اختلال بیش فعالی، علاوه بر بیماری بابت مصرف داروها و اثرات آن ها نیز نگرانیهای بسیاری پیدا میکنند. براساس گزارشات سازمان نظارت بر دارو و مواد غذایی، برخی از داروهای نامبرده شده در بالا میتواند عوارضی مثل تپش قلب، افزایش فشار خون، نارسایی و سکته قلبی برای کودکان داشته باشد. موارد نامبرده در زیر، راههای درمان بیش فعالی کودک بدون استفاده از داروها میباشد.
- رفتاردرمانی: این روش درمانی موجب بهبود ذهن، تمرکز و کاهش رفتارهای تکانشی کودک میگردد.
- نوروفیدبک: هیچ عوارض جانبی ندارد و باعث افزایش تمرکز و مدیریت کودک میشود.
- تکنولوژی کمکی (AT): به برنامه ریزی کردن و سازمان یافته شدن کودک کمک میکند.
- موسیقی درمانی: موسیقی میتواند در کنار دیگر روشهای درمانی برای کاهش استرس استفاده شود.
- ورزش: ورزش به تقویت روحیه و خواب راحت کودک بیش فعال کمک میکند.
- مکملها: باعث افزایش سلامت مغز میشوند. (قبل از استفاده حتما با پزشک کودک خود مشورت کنید)
- رژیم غذایی: پروتئین بدون چربی، میوه و سبزیجات و غلات سبوس دار برای بهبود عملکرد مغز موثر است.
درمان بیش فعالی در طب سنتی
طب سنتی معتقد است اگر پدر یا مادر طبع گرمی داشته باشند احتمال دارد که کودک آنها در آینده بیش فعال بشود. کودکان بیش فعال عموما صفراوی مزاج بوده و پوستی گرم و خشک دارند. بی توجهی به درمان این اختلال میتواند عواقبی مثل کاهش وزن، کم شدن قدرت بینایی، ریزش موی سر، افسردگی و… داشته باشد. دوره آموزشی خانواده از جمله مسائلی هست که مادر و پدر ها باید به آن دانا باشند.
برای درمان کودک بیش فعال خود با روشهای طب سنتی میتوانید از گیاهان و عرقیجاتی مثل سرکه انگبین، سماق، عناب، زعفران، کندر، گیاه نعنا گربهای، برهمی، مرغ، پوست درخت کاج، بابونه، لاله باغی، گیاه قدح مریم، هسته انگور، سنبل الطیب، باکوپا منیری، تخم کتان، گل راعی، بادرنجبویه، گیاه کاوا، جینسنگ قرمز کرهای، گیاه قاشقک، جوی دو سر و دمنوش چند گیاه (نعنا، بابونه و علف لیمو) استفاده نمایید. گیاهان دارویی عموما عوارض جانبی خطرناکی ندارند، فقط باید توجه داشته باشید که به طور خودسرانه با داروهای شیمیایی مصرف نکنید و حتما با پزشک خود برای مصرف آنها مشورت داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید