0 تا 100 اعتماد به نفس کودک
اعتماد به نفس چیست؟
یکی از مهمترین مشکلات کودکان اعتماد به نفس پایین است. اعتماد به نفس کودک به دلایل بسیاری کاهش و یا افزایش مییابد، که عامل اصلی این کاهش و افزایش پدر و مادر میباشند. اعتماد به نفس بالا در کودک رشد شخصیتی، سلامت رفتاری، اجتماعی و عاطفی او را مشخص میکند. ما در این مطلب قصد داریم شما را با نشانههای اعتماد به نفس پایین و راههای تقویت آن در کودکان آشنا کنیم. اگر دوست دارید راجب این نکات موثر اطلاعاتی کسب کنید و آنها را بشناسید، در این بخش ما را همراهی نمایید.
ما از زمانی که بتوانیم دست چپ و راستمان را تشخیص دهیم، با واژه اعتماد به نفس روبهرو خواهیم شد. اعتماد به نفس تاثیر مستقیمی روی آینده و کیفیت زندگی ما دارد. اما آیا خود ما به عنوان یک فرد بالغ توانستهایم معنا و مفهوم درست آن را درک کنیم؟ توانستهایم آن را در خود تقویت کنیم؟ اگر نه پس چگونه به کودکان خود آموزش دهیم؟!
در واقع به احساسات و تصویری که ما نسبت به خودمان داریم اعتماد به نفس میگویند، این ویژگی مهم در دوران کودکی شکل میگیرد. پس یکی از بهترین هدیههایی که شما به عنوان والد میتوانید به کودک خود بدهید اعتماد به نفس است، شما برای شکل دادن و تلاش برای افزایش آن در کودک به نکات و اصول روانشناسی نیاز دارید که در ادامه با آنها آشنا میشوید.
چرا برخی از بچهها اعتماد به نفس پایینی دارند؟
شما به عنوان پدر و مادر باید با تعریف و تشویق مستمر برای شکل گیری این ویژگی شخصیتی مهم تلاش کنید. اما در برخی مواقع رفتارها و اتفاقاتی مثل دعوا، احساس بی کفایتی، مخالفتهای شدید، نبود امنیت، خشونت بالا، سرزنش بیدلیل، آسیب روحی، کتک زدن و تنبیه سخت و یکی نبودن حرف و عمل پدر و مادر میتواند عامل اصلی پایین بودن اعتماد به نفس کودک باشد.
کتک زدن و تنبیه کودک
کتک زدن و تنبیه سخت از رفتارهای اشتباه در فرزندپروری است. به عنوان مثال زمانی که شما کودکتان را جلوی خواهر، برادر، دوست و یا فامیل کتک میزنید او همیشه با ضعف و خجالت با آنها روبهرو خواهد شد. که این مسئله به مرور موجب کاهش اعتماد به نفس او میگردد.
احساس بیکفایتی
گاهی کودکان به دلیل متناسب نبودن از منظر مذهب، نژاد، جنسیت، خانواده، محل زندگی، پوشش و… در مقایسه با همسالان، از رفتارهای اجتماعی خود ترسیده و به اعتماد به نفس پایین دچار میشوند.
سرزنش
دعوا، مقایسه و سرزنش کردن کودک بر سر مسائل کوچک از نظر روحی و روانی تاثیر منفی داشته و کودک شما را با اختلال کمبود اعتماد به نفس روبهرو میکند.
خشونت والدین
مشکلات خانوادگی مثل کمبودهای مالی، مشاجرات و مشغله کاری میتواند باعث ایجاد تنش در خانواده بگردد. کودک با حضور مستمر در چنین فضایی همیشه با خشونت شما که عامل اصلی کاهش اعتماد به نفس است روبهرو خواهد بود. (پیشنهاد ما شرکت در دوره: <<کنترل خشم>> مخصوص والدین)
آسیب روحی
طلاق، بداخلاقی، بلای طبیعی و سوء استفادههای جسمی از مواردی هستند امنیت و اعتماد کودک را از محیط زندگی سلب میکنند.این کودکان در بزرگسالی هم دچار کمبود اعتماد به نفس خواهند بود.
آموزش با ترس
در محیطهایی که آموزش با ترس از قوانین نامشخص آن است کودک فشار بالایی تحمل میکند. در این محیط کودک یاد میگیرد که ارزش خود را با نمرات و جوایزش بسنجد، این مسئله برای کودکانی که دستاوردی ندارند به شدت آسیب زا است.
نشانههای کمبود اعتماد نفس کودک
احساسات و رفتارهای متعددی مثل گریه بیشازحد، خیال پردازی، بیانگیزه بودن نسبت به آینده، کم حرفی، حقارت، ترس از شکست، گوشه گیر بودن، ضعف در دوستیابی، ناتوانی در تصمیم گیری، بدگویی از همسالان و… میتوانند نشانههایی از وجود کمبود اعتماد به نفس در کودکان باشند. این رفتارها بیشتر گذرا بوده و نیازی به نگرانی ندارند، اما در صورت ادامه دار بودن زنگ خطری جدی برای والدین بشمار میروند. به طور کلی اعتماد به نفس کودک معقوله پیچیدهای برای پدر و مادر بوده و ارزیابی آن نیز بسیار دشوار میباشد. در ادامه فهرست کاملتری در مورد علائم پایین بودن اعتماد به نفس کودک به شما ارائه میشود.
احساس نیاز به تایید دیگران
زمانی که کودک مدام راجب انتخاب و درستی رنگ لباس، نقاشی، کارتون، نوع بازی و… از شما نظر و تایید میخواهد، یعنی دچار کمبود اعتماد به نفس است. این کودک هرگز با علایق خود آشنا نشده و نمیتواند یک تصمیم قاطعانه بگیرد.
پنهان شدن پشت والدین
اگر کودک شما با دیدن هر فرد غریبه و یا آشنایی پشت شما پنهان میشود، و نمیتواند به خوبی سلام و احوال پرسی کند، یعنی اعتماد به نفس ضعیفی دارد. این کودکان هرگز نمیتوانند نقش مهمی در مسائل مختلف زندگی ایفا کنند.
داشتن حس تنفر و انزجار به خود
اغلب کودکان خود را فردی قوی، زیبا و باهوش میدانند، اما اگر کودک شما خودش را فردی ترسو، ضعیف و زشت معرفی میکند و نیاز مداوم به حضور شما را بازگو میکند؛ یعنی با این نشانه خطرناک روبهرو است. در مواقع حاد ممکن است این کودکان دست به خودزنی هم بزنند.
گریه بیش از حد
این گریه تا جایی میتواند نشانه روحیه حساس و لطیف کودک باشد، ولی در صورت ادامه دار بودن زنگ خطری برای والدین است. این کودکان هرگز به خودباوری نمیرسند، و همیشه به دنبال جلب ترحم برای رسیدن به مقصد هستند.
خیال پردازی
خیال پردازی کودک راجب یک شخص غیر واقعی با قدرتهای ماورایی شاید سرگرم کننده باشد ولی در طول زمان باعث تضعیف اعتماد به نفس او میگردد. چرا که کودک با مقایسه شخصیتهای خیالی با خود به جذاب، شجاع، جنگجو، باهوش و… بودن او فکر کرده و خودش را فردی بیارزش میبینید.
بدگویی از همسالان
کودکی که خودش را فردی ناچیز میداند، سعی میکند دوستان و همسالانش را هم با بدگوییهای مدوام نالایق و کم اهمیت جلوه دهد.
نتیجه اعتماد به نفس پایین بر زندگی کودک
اعتماد به نفس کودک عامل موثری در شکلگیری آینده روشن او میباشد. کودکانی که خودباوری ندارند هرگز در موقعیتهایی که ممکن باشد با اشتباه، شکست و یا شرمساری روبهرو شوند، حاضر نمیگردند. منظور از این موقعیتها امور مهمی مثل دوست یابی، انتخاب محل تحصیل و شروع کارهای جدید میباشد، که همگی بخش جامعی از زندگی او را تشکیل میدهند. اگر اختلال پایین بودن اعتماد نفس در کودک توسط والدین شناسایی و درمان نگردد، احتمال پیدایش مشکلات زیر وجود دارد:
- نگرانی از وضعیت و شکل بدن
- شروع فعالیتهای جنسی آسیب زا در سن کودکی و نوجوانی
- بی انگیزگی در انجام کارها
- مشکل دوست یابی و دشواری در حفظ روابط از کودکی تا بزرگسالی
- مصرف مواد مخدر و یا نوشیدن مشروبات الکلی برای بهبود موقت حال و روحیه
- افزایش خلقیات منفی مثل احساس خشم، ناراحتی، شرمندگی و یا اضطراب و استرس
رفتارهایی که نشان از اعتماد به نفس کودک دارد
از آنجایی که امروزه سطح اطلاعات والدین در مقوله پیچیده فرزندپروری افزایش داشته، میتوان گفت که کودکان کمتر از گذشته دچار اختلال اعتماد به نفس میشوند. از نشانههای اعتماد به نفس نرمال در کودکان میتوان به رفتارهایی مثل ارتباط با دیگران، سلام و احوال پرسی کردن با بزرگترها، داشتن قدرت تصمیمگیری، دوستیابی، انجام به موقع تکالیف و... اشاره داشت. اگر کودک شما رفتارهای مثبتی که نشانه اعتماد به نفس نرمال است را دارد، دیگر نیاز نیست نگران این اختلال خطرناک باشید. همانطور که میدانید اعتماد به نفس کودک از رفتارهای پدر و مادر نشات میگیرد، پش شما همیشه باید با رفتارهای مناسب در صدد افزایش سطح خودباوری فرزندتان باشید.
اهمیت اعتماد به نفس در کودکان
دوران کودکی مهمترین بخش زندگی ما انسانها میباشد، چرا که نوع نگرش و بسیاری از رفتارها و اخلاقیات ما از زندگی در همین سن شکل میگیرد. به عنوان مثال فردی که در کودکی در جمع اقوام و یا در مدرسه نمیتواند با صحبت کردن ارتباط برقرار کند، قطعا در بزرگسالی هم نمیتواند در محیط کار ارتباط مناسبی با همکاران ایجاد کند. پس شکل دادن و تقویت خودداری در کودکی موضوع حائز اهمیتی میباشد.
راهکارهای تقویت اعتماد به نفس
راهکارهای موثر و در عین حال سادهای وجود دارد، که شما به عنوان پدر و مادر کودک خود میتوانید با پیاده کردن آنها روی فرزندتان تغییرات رفتاری، فکری و گفتاری قابل ملاحظهای را در شکل گیری اعتماد به نفس مثبت و سالم کودک حس کنید. بهترین و کاربردیترین راهکارها به شرح زیر است.
برای بازی با کودکتان وقت بگذارید
زمانی که با کودک بازی میکنید، در حقیقت دارید به او میگویید که از کنارش بودن و وقت گذراندن با او لذت میبرید. کودک با همراهی شما به تواناییهایی که دارد اعتماد پیدا میکند و مطمئن میشود که فردی دوست داشتنی است که میتواند در جمع همسالانش دوستان زیادی را به خود جذب کند. علاوه بر افزایش اعتماد به نفس، بازی با کودک روحیه او را با شاد بودن مداوم تقویت کرده و خطر اضطراب و افسردگی را کاهش میدهد. پیشنهادی مفید: << دوره کودک شاد >>
مسئولیت مهمی به کودک واگذار کنید
شما با محول کردن مسئولیتهایی متناسب با روحیه لطیف و سن پایین او میتوانید روحیه تلاشگر برای رسیدن به موفقیت را در کودک تقویت کنید. حتی اگر کودکتان نتوانست آن طور که شما انتظار داشتید از عهده مسئولیت بر بیاید باز هم از تلاشهای او تعریف کنید تا بداند برای زحمات و تلاشهایش ارزش قائل میشوید. این دلگرمی و اطمینان خاطر میتواند به مرور زمان باعث افزایش اعتماد به نفس کودک و مسئولیت پذیری او در بزرگسالی گردد.
عشق و دوست داشتن خود را با کودک نشان دهید
اگر کودک بداند که چقدر برای شما مهم و عزیز است، میتواند امنیت و وابستگی را عمیقا در خود حس کند، نتیجه این حس، نظر مثبت کودک راجب خودش میباشد. فرزند شما از طریق احساس تعلق به اماکن مذهبی، یافتن دوستان مفید، ارتباط با همسالان و... حلقه اجتماعی خود را به موازات رشدی که دارد گسترش میدهد. در این بین عشق مشهود بین اعضای خانواده میتواند در ارتباطات بهتر و قویتر کودک تاثیر گذار باشد. برای اثبات عشق خود به او کافیست او را در زمان سلام و خداحافظی در آغوش بگیرید، با او کتاب بخوانید و بازی کنید، گاهی اوقات او را در آغوش خود بخوابانید و دوست داشتن خود را هر روز به او یادآوری کنید.
مینی دوره تقویت عزت نفس والدین
مینی دوره عزت نفس والد قسمت اول ویدئو خصوصی این بخش خصوصی می باشد. برای دسترسی کامل به دروس این…
دوره کنترل خشم | راهکارهای عملی کنترل خشم
از زمان ثبت نام در دوره کنترل خشم تا مدت زمان دو ماه پشتیبانی رایگان دریافت کنید! توجه* قبل از…
پکیج دوره آنلاین تربیت کودک شاد مقدماتی و پیشرفته
کودک شاد مقدماتی قسمت اول پارت 1 ویدئو خصوصی این بخش خصوصی می باشد. برای دسترسی کامل به دروس این…
به کودک فضایی برای مستقل شدن بدهید
یکی از مهمترین کارهایی که شما برای افزایش اعتماد به نفس کودک خود میتوانید انجام دهید، سپردن وظایفی به او میباشد. سپردن وظایف کوچک و بیخطری مثل صاف کردن روتختی، شستن دوچرخه، جمع کردن اسباب بازیها، سرگرم کردن کودک مهمان، کمک در کیک پختن و… میتواند با ایجاد حس استقلال در کودک خودباوری او را افزایش دهد. پس به هیچ وجه با انجام کارهای کوچک خانه حس مفید بودن و مستقل شدن را از کودک نگیرید.
انتخاب بین گزینهها را به کودک بسپارید
دادن حق انتخاب به کودک، البته با توجه به مجموعهای از گزینههای مناسب، موجب میشود تا کودک قدرت و استقلال را تجربه کند. به عنوان مثال در وعده صبحانه شما پرسیدن نیمرو یا پنکیک؟ میتوانید به سادگی کودک را از قدرت انتخابی که دارد آگاه نمایید و سطح خودباوری را در او افزایش بخشید.
تقویت شهامت کودک با تشویق مداوم
یکی از بهترین راهکارهای افزایش اعتماد به نفس کودک تشویق شجاعت و شهامت مداوم آنها میباشد. فرقی ندارد کودک چه کاری با چه درجه از سختی انجام میدهد، مهم این است که شما بتوانید با تشویق و تعریف، اشتیاق کافی را برای انجام کار جدید در او ایجاد کنید. پس شما باید فرزندتان را حتی برای جمع کردن اسباب بازیهایش که از دید شما وظیفه اوست هم تشویق کنید، تا او با خود مفید بینی به خودباوری کافی برسد.
سعی کنید الگویی برای کودک خود باشید
کودکان در سنین پایین پدر و مادر خود را شبیه ابر قهرمانان کارتونها میبینند، قهرمانانی که قادر به انجام کارهای سخت بسیاری هستند. شما با عملکرد درست میتوانید به مرور در ذهن آنها تبدیل به الگو شوید، به طوری که کودک اثرگذاری، عمل کردن، فکر کردن و اعتماد به نفس را از شما بیاموزد.
کودک را با سختیهای زندگی رو به رو کنید
مقابله و مبارزه با سختیهای زندگی یکی از مهمترین راههای افزایش اعتماد به نفس کودک است. کودک باید در فضای خانه و خانواده به خوبی درک کند که زندگی همیشه قرار نیست مسیری سهل و آسان باشد، بلکه گاهی با سختیها و اتفاقاتی ناگوار همراه است. کودک با عبور از مشکلات کوچک روحیه مبارز خود را تقویت میکند.
با کودک مطابق سنی که دارد رفتار کنید
متاسفانه برخی از پدر و مادرها توقع دارند که کودک پختهتر از سنش رفتار کند و دائما این موضوع را به او یادآوری میکنند. بهتر است این نکته را در نظر داشته باشید، که رفتار و گفتار هر کودکی با توجه به سنی که در آن قرار دارد میتواند متفاوت باشد. اگر شما مدام با او طوری رفتار کنید که کودک چیزی در خود کم دارد، کودک دچار کمبود اعتماد به نفس میگردد؛ و در بزرگسالی هم نمیتواند کاری را مطابق خواست خود انجام دهد.
نگذارید به کودکتان برچسب بزنند
یکی از مهمترین مواردی که باعث کاهش خودباوری کودک میگردد، برچسب زدن است. گاهی اوقات همسالان، اقوام و یا خود پدر و مادر به کودک ویژگی و صفت نامناسبی همچون تنبل، بیعرضه، چاق، شکستنی و… را نسبت میدهند. این مسئله باعث میشود که کودک واقعیت خود را با این صفات بشناسد، و هرگز نتواند خود را به شکلی که واقعا وجود دارد مطرح کند.
کودک را با احترام خطاب کنید
برخی از والدین برای صدا کردن فرزند خود از واژههای نامناسبی استفاده کرده و او را در گفت و گوها غیر محترمانه خطاب میکنند. شما باید نام کامل کودک را با احترام عنوان نمایید، مثلا (آفرین ریحانه، چه خوب اتاقت رو جمع کردی!). زمانی که از او عصبی هستید هم کافیست یک خانم یا آقا کنار اسمش بگذارید تا خودش پی به عصبانیت شما ببرد، مثلا (ریحانه خانم، این چه کاری بود کردی؟!). تا زمانی که شما با فرزندتان با احترام رفتار کنید، او ارزش خود را میداند و هرگز اجازه نمیدهد که کسی به او بی احترامی کند.
به کنجکاوی کودک بها دهید
خیلی از والدین از سوالات پی در پی فرزندشان خسته میشوند، به او بی اهمیتی کرده و گاها با داد زدن و دعوا او را از خود دور میکنند. پرسشهای بی پاسخی که در سر کودک میماند باعث میشود که او اعتماد به نفس خود را از دست بدهد، چون حس میکند آگاهی کافی را ندارد. پس به کنجکاویهای کودک خود بها دهید.
به کودک کمک کنید احساساتش را بیان کند
از دیگر راهکارهای افزایش اعتماد به نفس کودک میتوان به بیان آزادانه احساسات اشاره کرد. به کودک خود بیاموزید که احساساتش را بروز دهد، ناراحتی، خوشحالی، گریه و حتی گاهی خشم، به او بفهمانید که شما حاضرید به تمام دغدغه های ذهنیاش گوش دهید. در این صورت کودک شما در بزرگسالی رفتار آگاهانهتری خواهد داشت.
اعتماد به نفس کودک از چه سنی شکل میگیرد؟
شکل گیری اعتماد به نفس کودک عموما از سنین ۳ تا ۵ سالگی شروع به شکلگیری میکند، البته پزشکان و روانشناسان معتقدند کودک از دوران نوزادی متوجه انرژی اطرافش میشود و این انرژی روی اعتماد به نفس و دیگر ویژگیهای اخلاقی او تاثیر میگذارد. پس رفتارها، مراقبتها و واکنشهای شما میتواند نقش بسزایی در شکل گیری اعتماد به نفس و خودباوری کودک داشته باشد. در ادامه مراحل شکل گیری اعتماد به نفس در نوزادان، کودکان نوپا و دبستانی را بررسی میکنیم.
شکل گیری اعتماد به نفس در نوزادی
همانطور که پیشتر گفتیم، اعتماد به نفس افراد از سنین نوزادی شروع به شکل گیری میکند. شما به عنوان والد کودک میتوانید با رفتاری ملایم، نوازش کردن، دالی بازی، لبخند زدن، در آغوش گرفتن و قربون صدقه رفتن با صدایی کودکانه به او حس دوست داشتنی بودن را القا نمایید. با این روند تربیتی، کودک شما در سه سالگی به راحتی میتواند خود را در بازی و جمع همسالان مطرح قرار دهد.
اعتماد به نفس در کودکان نوپا
کودکان از این سن کم کم شروع به انجام کارهایشان میکنند، و خودشان و تواناییهایشان را میشناسند. در این دوران شما با دادن فضای کافی برای انتخاب، تصمیمگیری و تجربه اتفاقات گوناگون میتوانید به او حس قدرتمند بودن را هدیه بدهید. فراموش نکنید که کودکان نوپا بیشتر از همیشه به تشویق نیاز دارد.
تقویت اعتماد به نفس کودک دبستانی
کودکان دبستانی با سوالاتی مثل آیا من باهوشتر هستم؟ آیا من قویتر هستم؟ آیا من بهترین هستم؟ شروع به مقایسه خود با همسالان میکنند. شما در جواب این پرسشها باید از پاسخهای آگاهانهای مثل، تو قویترین بچه ۶ سالهای هستی که من میشناسم، استفاده کنید. برای جلوگیری از کمبود اعتماد به تفس در این دوران میتوانید از راهکارهای زیر استفاده نمایید.
- کودک را در زمان بازگشت از مدرسه، مورد توجه و نوازش خود قرار دهید.
- در زمان انجام تکالیف به او با حضورتان کمک کنید.
- در جلسات اولیا حضور یابید.
- به کودک جنبه باخت در بازی را بیاموزید.
نقش والدین در پرورش اعتماد به نفس کودک
پدر و مادر به عنوان مهمترین فرد زندگی، نقش مهمی در شکل گیری اعتماد به نفس کودک دارند، نقش آفرینی آنها از لحظه تولد شروع میگردد. شما همیشه باید به کودک خود حس ارزشمند بودن بدهید، همیشه او را قوی، باهوش، دلسوز، زیبا، سریع، خوش اخلاق، مهربان و… خطاب کنید، این کار میتواند پراهمیتترین عامل شکلگیری اعتماد به نفس در کودکان باشد. کودکانی که از خودباوری پایینی برخوردارند، عموما از قضاوتهای بیجا و منفی والدین رنج بردهاند، این کار والدین حس دوست نداشتنی بودن و بی ارزشی به کودکان میدهد، و باعث ایجاد اختلال اعتماد به نفس در نوجوانی و بزرگسالی میگردد.
رابطه موزیک و اعتماد به نفس در کودکان
همانطور که میدانید همه انسانها در هر سنی بدون شک عاشق موسیقی هستند، و با گوش دادن به موسیقیهای مختلف حس خوبی را در خود زنده میکنند. امروزه ثابت شده افرادی که در طول روز موزیک گوش میکنند، اعتماد به نفس بالاتری برخوردارند. کودکان نیز همچون بزرگسالان به موسیقی نیاز دارند، استفاده روزانه از موسیقیهای کودکانه و شاد میتواند با افزایش سرعت یادگیری، بالا بردن سطح شادی، افزایش تحرک، کاهش استرس، خواب بهتر و ایجاد آرامش به افزایش اعتماد به نفس کودک کمک کند. یادگیری نواختن یک نوع موسیقی در سنین پایین میتواند
موزیک بخش ثابت زندگی کودک
با توجه به مزایای گفته شده لازم است، موزیک را در راستای ایجاد اعتماد به نفس و افزایش آن به بخش ثابت زندگی کودک تبدیل کنید، برای این هدف میتوانید از راههای زیر استفاده نمایید.
- پیش از رسیدن ساعت خواب کودک، موزیکی کوتاه برای او بگذارید.
- برای فرزندتان در خانه آزادانه خوانندگی کنید و اجازه دهید او هم این کار را بیاموزد و بدون خجالت انجام دهد.
- برای کودک موسیقیهای کلاسیک پخش کرده و از موسیقی راک و رپ برای سنین پایین پرهیز کنید.
- هر زمان کودک با رقصیدن و همخوانی با موزیک همراه شد یعنی به آن علاقه دارد، پس از آن موزیک بیشتر استفاده کنید.
تاثیر بازی در بالا رفتن سطح اعتماد به نفس کودک
بازی فعالیت لذت بخشی است، که کودک با انجام آن به تواناییهای خود پی میبرد. زمانی که کودک توپی را پرت میدهد، پازلی را درست مینماید و یا سازهای با لگو و خانه سازی میسازد، احساس قدرتمندی میکند. بازیهایی که کودک در آن چیزی میسازد، فکر می کند، دست به انتخاب میزند، شکست را تجربه میکند و فعالیت بدنی دارد پایههای اعتماد به نفس را در او محکم میسازد. در حقیقت بازی چالش خاصی است که به کودک میآموزد در شرایط مختلف چگونه خودش را با محیط تطبیق دهد. اگر کودکتان قدرت نه گفتن ندارد و خجالتی است، بازی دسته جمعی و گروهی میتواند برای او کارآمد باشد. در زمان بازی به کودکان اجازه ابراز وجود و شکوفایی بدهید. شما در زمان بازی با کودک به او حس ارزشمند بودن را القا می کنید، چرا که برای او زمان میگذارید.
پس به جای تماشای بازی کودک وارد بازی او شوید، در بازی به او بیاموزید، مهارتهای او را تقویت کنید و به او حس مهم بودن بدهید، تا اعتماد به نفس او به شکل غیر قابل باوری در مدت زمان کوتاهی افزایش یابد.
بازیهای موثر در افزایش اعتماد به نفس کودک
همانطور که میدانید بخش اعظمی از دوران کودکی با بازی کردن می گذرد، پس بازی بخش مهمی از زندگی معمول یک کودک را تشکیل میدهد. بازی بهترین راه آموزش اخلاقیات، عادتها، مفاهیم مهم و تقویت مهارتهای زندگی است.
در ادامه قصد داریم چند بازی کارآمد برای افزایش اعتماد به نفس کودکان معرفی کنیم.
فرمان به آدم آهنی یک بازی برای تقویت اعتماد به نفس
این بازی به این شکل است که، در شروع یک نفر آدم آهنی و نفر دیگر مسئول هدایت آدم آهنی میشود. برای آموزش بازی به بچهها بهتر است اول خودتان مثالهایی برای او بزنید، به عنوان نمونه ((بپیچ به چپ، یک قدم بیا جلو، نمایش بالا رفتن از پلهها رو بازی کن، حالا بشین، برو اتاق کتاب منو بیار، لیوان رو ببر آشپزخانه.)) توصیه میشود والدین حتما در زمان بازی در کنار کودکان باشند، این بازی به طور قابلتوجهی خودباوری و حافظه شنیداری کودکان را تقویت میکند.
توجه داشته باشید که حتما بازی به شکل نوبتی انجام بگیرد، قطعا پیدا کردن دستورات خلاقانه و بامزه تبدیل به چالش جالبی برای کودکان میشود.
خمیر بازی و افزایش اعتماد به نفس
کودک با خمیر بازی، میتواند بخشی از فانتزیها و تصورات خلاقانهاش را بسازد، و خالق موجودات خیالی ذهنش باشد. عموما کودکان توانایی بیان تصورات ذهنی خود را ندارند، اما خمیر بازی فرصتی است که این اجازه را به آنها میدهد تا بتوانند رویاهای خود را از عالم تصور به عالم واقعیت بیاورند، این موضوع به شکل چشمگیری در افزایش اعتماد به نفس کودک تاثیر دارد، چرا که او به توانایی بالای خود پی میبرد.
در ساخت و ساز او دخالت نکنید و به او آزادی عمل بدهید، فراموش نکنید که او به تعریف، تشویق و حرفهای مثبت شما برای تایید نیاز دارد، شما باید اولین و بهترین مشوق او باشید.
تهیه پیتزای کاغذی بهترین بازی برای افزایش اعتماد به نفس
کاردستی یکی از کارهایی است که توانایی بالای کودکان را نشان میدهد، درست کردن کاردستی در افزایش اعتماد به نفس کودک موثر است. پیتزای کاغذی روی یک بشقاب کاغذی و یا مقوای گرد درست میشود. کاغذهای برش داده و رنگ آمیزی شده توسط کودک هم مخلفات روی پیتزا هستند.
بعد از آماده کردن پیتزای کاغذی از کودک بخواهید روی کاغذهای رنگ شده کوچک (مخلفات) استعدادها و ویژگیهای مثبت خود را یادداشت کند. با این بازی کودک راجب خودش فکر میکند، با نقاط قوتش آشنا میگردد و بیش از پیش برای تقویت آنها متمرکز میشود. بهتر است شما هم به او در پیدا کردن استعدادها و ویژگیهای مثبتی که دارد کمک کنید، تا کودک به خودباوری بیشتری برسد.
همچنین میتوانید این بازی را به شکل گروهی و خانوادگی انجام دهید به طوری که هرکسی پیتزای کاغذی خود را داشته باشد.
من چه صفتی دارم؟ بازیی کاربردی برای بالا بردن اعتماد به نفس
در بازی من چه صفتی دارم؟ کودکان باید مثبتترین ویژگی که دارند را به عنوان صفت بارز خود تعیین کنند. به عنوان نمونه میتوان مارال خنده رو، آیدای پرانرژی، مهتاب درس خون و هستی مهربان را نام برد.
بچهها بعد از انتخاب کردن صفت خود، باید سعی کنند با انجام حرکاتی مرتبط آن را به دیگر کودکان بفهمانند. برای شروع بازی بهتر است از کودکانی نه داوطلب میشوند و یا اعتماد به نفس بالاتری دارند استفاده کنید تا کودکان کم اعتماد به نفس و خجالتی فرصت بیشتری برای پیدا کردن صفت خود و آرامش گرفتن پیدا کنند.
در بازی کودکی که پر جنب و جوش است، سعی میکند با حرکت بالا صفت خود را به نمایش بگذارد، سایر کودکان نیز باید با حدس زدن، اسم و صفت او را بلند تکرار کنند و حرکاتی شبیه به او انجام دهند. اگر کودکی نتوانست صفتی برای خود پیدا کند از کودکان دیگر بخواهید به شکل محرمانهای او را کمک کنند.
دیدگاهتان را بنویسید