10 راه برای تقویت رابطه والدین و فرزند
10 راه برای تقویت رابطه والدین و فرزند
برقراری ارتباط مثبت با کودک نیاز به افزایش آگاهی و آموزش مهارتهایی خاص دارد که هر پدر و مادری باید از آنها مطلع باشند. رابطه مثبت و قوی والدین و فرزند موجب افزایش اعتماد به نفس، عزت به نفس، حرف شنوی، پذیرش اشتباهات، عذرخواهی از رفتار غلط، افزایش قدرت حل مشکل، بهبود تعامل و دوستیابی، احترام و همکاری بیشتر کودک میگردد.
با توجه به اهمیت بالای این رابطه در آینده کودک قصد داریم در این مقاله شما را با ۱۰ راه برای تقویت والدین و فرزند آشنا کنیم، برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
پیشنهاد میشود این مقاله را هم بررسی کنید: ارتباط کلامی و غیر کلامی با فرزند و همسر خود
۱- هر روز فرزندتان را در آغوش بگیرید.
کودک به محبت آشکار والدین نیاز دارد، اغلب ما پدران و مادرانی داشتیم که به ندرت در آغوش گرفتن، نوازش کردن و محبت را در خانواده تجربه کردهایم. پس با توجه به خلاها و مشکلاتی که تجربه کردیم به خوبی میدانیم که مهر و محبت ما به فرزندمان چه تاثیری میتواند در آینده او داشته باشد.
هر روز در آغوش گرفتن کودک به افزایش عزت نفس، احساس امنیت، احساس خوشبختی، آرامش، کاهش استرس، آرامش عضلات، تقویت سیستم ایمنی و برقراری ارتباط قوی با احساسات درونی او کمک میکند.
۲- برای تصمیم گیریهای مهم در حضور کودک با خانواده مشورت کنید.
عموما والدین از سنین کم تا بزرگسالی فرزندان استرس پیامد تصمیمات بدون فکر و ناگهانی آنها را دارند، والدین دوست دارند که فرزندشان پیش از تصمیم گیری در هر موضوع مهمی با آنها به مشورت بپردازد. مشاوره و مشورت با خانواده در زمان تصمیم گیریهای بزرگ را باید از زمان کودکی به فرزندتان بیاموزید. در مسیر زندگی پیچ و خمهای زیادی وجود دارد و اتفاقات نا به هنگام زیادی میافتد، شما وظیفه دارید در این شرایط در کنارشان باشید.
برای آموزش مشورت با خانواده بهتر است از راهکارهای غیر مستقیم استفاده کنید، مثلا خودتان در زمان تصمیم گیری با اعضای خانواده به بحث و گفتوگو بپردازید، و نشان دهید که خانواده همیشه و همه جا در کنارش خواهد بود و او را حمایت خواهد کرد.
علت زود عصبانی شدن مردان چیست؟ بررسی عوامل
۳- عشق و علاقهای که دارید را به فرزندتان نشان دهید.
هیچ چیز و هیچ کس نمیتواند به اندازه عشق و علاقه والدین روی سلامت روحی، روانی، جسمی، رفتاری و فکری فرزندان تاثیر گذار باشد. پس عشق و علاقه خود را هر روز و هر لحظه به کودک نشان دهید. عشق و علاقه شما میتواند یک دوست دارم ساده، نوازش کردن، در آغوش گرفتن، لبخند زدن، هدیه دادن، بازی کردن و وقت گذراندن با او باشد.
هرگز عشق، علاقه و محبت خود را از او دریغ نکنید، حتی زمانی که رفتار اشتباهی انجام میدهد، در چنین مواقعی با تاکید به او بگویید که این اتفاقات تاثیری روی علاقه شما ندارد و فقط باعث ناراحتی شما شده است. حتی لحظهای هم اجازه ندهید که او به دوست داشتنی نبودن و ترد شدن از عشق و حمایت پدر و مادر فکر کند.
۴- کارها را با همکاری یکدیگر انجام دهید.
یکی از مهمترین راههای برقراری و تقویت رابطه والدین و فرزندان وجود همکاری بین آنها میباشد. گاهی اوقات والدین با بیاهمیتی به قدرتهای کودک سهواً موجبات دلزدگی عاطفی، گوشه گیری و به مراتب سردی کودک را فراهم میکنند.
برای جلوگیری از این اتفاقات به کودک اجازه مشارکت و همکاری در انجام کارها را بدهید. به عنوان مثال وقتی با فرزندتان به خرید رفتهاید راجب خرید وسایل از او نظر بخواهید و بعد از خرید مسئولیت آوردن یک کیسه سبک را به او بدهید، تا کودک اعتماد شما را نسبت به خود درک کند و به شما بیشتر نزدیک شود.
۵- از برقراری ارتباط منفی با کودک خود بپرهیزید.
حرفها، رفتارها و به طور کلی تمامی ارتباطات منفی میتواند به شکل چشمگیری روی فاصله گرفتن کودک از شما تاثیر بگذارد. از جمله ارتباطات منفی بین والدین و فرزندان میتوانیم به انتقاد کردن مداوم، قطع صحبتهای کودک، عیب جویی، سرزنش، بحث و بررسی راجع به اتفاقات و کارهای گذشته او، تنبیه سخت، استفاده از احساس گناه کودک با هدف کنترل کردن و… اشاره داشته باشیم. از انجام و تکرار تمامی موارد ذکر شده جدا خودداری نمایید.
۶- لذت بردن از لحظات زندگی را به او بیاموزید.
بزرگترین چیزی که میتوانید به کودک خود آموزش دهید، لذت بردن از لحظات است. لذت بردن از غذا خوردن، بغل کردن پدر و مادر، بازی با دوستان، پیاده روی، مهمانی رفتن، شنا کردن، بو کردن گلها، خریدن اسباب جدید و… را به کودک خود آموزش دهید. قدم به قدم این زندگی پر پیچ و خم را در کنار فرزندتان باشید تا کودک لبریز از احساس لذت بخش امنیت، حمایت، آرامش، عشق و دوستی والدین شود.
۷- به سلایق و علایق فرزندتان احترام بگذاريد.
به احترام به علایق و سلایق فرزند یک اصل مهم در فرزند پروری و یکی از مهمترین راههای تقویت رابطه والدین و فرزند است. دست از القای سلیقه شخصی خود و رفتارهای کنترل گرایانه بردارید، به کودک استقلال بدهید. اجازه دهید فرزندتان خودش مدل مو، مدل لباس، رنگ اتاق، رنگ لباسها و… را انتخاب کند.
پوشیدن لباس، پاک کردن بینی، مرتب کردن موها، بستن زیپ، شستن صورت و… را به عهده کودک بگذارید، و فقط به عنوان یک دوست برای حمایت و نظارت در کنارش بمانید.
۸- همدلی و همدردی با کودک را فراموش نکنید.
همدلی و همدردی با کودک روی شکل گیری شخصیت و اخلاق او در آینده بسیار اثر گذار است. همدلی و همدردی والدین با فرزند موجب افزایش خودآگاهی، افزایش عزت نفس، ایجاد انگیزه و حفظ سلامت روانی او میگردد.
زمانی که کودک همدلی شما را نسبت به خود احساس کند میتواند راحت نیازها، مشکلات و دغدغههای خود را با شما در میان بگذارد. از مهمترین معیارهای همدلی با کودکان میتوان قضاوت نکردن، درک احساسات کودک، توجه به دیدگاه کودک، گوش دادن به شکل فعالانه، حفظ آرامش و خونسردی و تایید احساسات کودک را نامبرد.
طرز صحبت با دیگران و همدلی
۹- برای هر فرزند به طور اختصاصی وقت بگذارید.
والدین عزیزی که دو یا چند فرزند دارید، بهترین راه تقویت رابطه خود با فرزندتان این است که برای هر کدام در روز به طور جداگانه و اختصاصی وقت بگذارید. در این زمان اختصاصی به بحث و گفت و گو راجب مسائلی بپردازید که کودک نمیتواند و یا دوست ندارد جلوی خواهر و برادرش بزند.
در زمان اختصاصی با او بازی کنید، او را در آغوش بگیرید، نوازش کنید و بگویید که تا چه اندازه برای شما مهم، ارزشمند و دوست داشتنی است. اگر برای کودکان خود به طور اختصاصی وقت نگذارید ممکن است کودکی که آرامتر، خجالتیتر و درونگرا است هرگز نتواند با شما به درستی ارتباط بگیرد.
۱۰- جلسات خانوادگی را مرتبا برگزار کنید.
دهمین راه برای تقویت رابطه والدین و فرزند برگزاری جلسات خانوادگی است. برگزاری جلسات منظم حتی هفتهای یک بار میتواند روی تعامل، نزدیکی و تقویت رابطه اعضای خانواده تاثیر گذار باشد.
در این جلسات میتوانید راجع به ابراز نارضایتیها، تعیین وظایف، بحث درباره امور روزمره، مشکلات، موارد مثبتی که در طول هفته رخ داده و… به گفت و گو بپردازید. فقط توجه داشته باشید که جلسات خانوادگی باید در فاصلههای زمانی منظم برگزار گرد.
دیدگاهتان را بنویسید